Nástroje pre uľahčenie prístupu

zsk

Piatok odovzdanie Litteras memorialesKysucká knižnica v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, oslávila významné jubileum, 100 rokov od svojho založenia, sériou podujatí konaných v týždni od 10. do 14. júna. Tento výnimočný týždeň bol naplnený rôznorodými aktivitami, ktoré prilákali širokú verejnosť a zdôraznili význam knižnice v regióne.

Práve 10. júna 1924 bola na riadnom zasadnutí obecného zastupiteľstva v Čadci utvorená oficiálne obecná knižnica. Presne o sto rokov neskôr sa začal program v Dome kultúry v Čadci podujatím Knižnica v meste. Jeho cieľom bolo priblížiť aktivity a všestrannosť tejto inštitúcie v dnešnej spoločnosti v inom, nie priamo knižničnom prostredí. Priamo tu bol zriadený externý výpožičný pult knižnice, pri ktorom sa mohli návštevníci registrovať a stať sa čitateľmi, spoznať bližšie služby a ponuku. Okrem toho ale točili i na veľkom kolese šťastia, vďaka čomu získali okrem samotnej registrácie bonus v podobe kávy v knižnici, odmenu vo forme záložky a iné. Na podujatí sa predstavili kníhpredajcovia a vydavatelia, nechýbal koncert, čítanie a diskusia Martina Madeja, vystúpenia šikovných žiakov ZUŠ J. Potočára v Čadci a CVČ Čadca, tvorivé dielne pre deti, aktivity, odmeny a tvorba slovenského rekordu v pretrieďovaní strukovín. Deti a dospelí za dve hodiny pretriedili viac ako 27 kg šošovice, hrachu a fazule a Kysucká knižnica v Čadci sa tak stala držiteľkou certifikátu z Knihy slovenských rekordov.  Stredoškoláci sa zúčastnili besedy so spisovateľom a publicistom Igorom Válekom. Predstaviteľ Spolku slovenských spisovateľov počas rozprávania so študentmi  okrem iného poznamenal: „Kysucká knižnica je v sieti knižníc na Slovensku veľmi významná a dôležitá nielen z regionálneho hľadiska, ale takpovediac i z celospoločenského, z pohľadu, že je miestom, ktoré ponúka priestor na stretávanie sa literátov cez ich literárne diela s čitateľmi. Knižnica je pri takých veľkých podujatiach ako sú Jašíkove Kysuce alebo Jurinova jeseň, teda okrem toho prepojenia spisovateľ – kniha – čitateľ je tam i táto pridaná hodnota v podobe takýchto významných podujatí.“ Tento deň sprevádzalo aj improvizované štúdio pred Domom kultúry v Čadci, ktoré tu zriadilo a z tohto miesta naživo vysielalo Rádio Regina Stred. Podujatia pomohli organizačne zastrešiť študenti viacerých stredných škôl nielen z Kysúc, ale aj zo Žiliny. Pondelkový program podporil Nadačný fond Baumit v rámci Nadácie Centra pre Filantropiu.

Utorok patril deťom v knižnici. Propagátor čítania, pán Mrkvička (Tibor Hujdič), v rámci dvoch besied žiakom zábavnou formou priblížil príbehy z kníh tak, aby mali motiváciu prečítať ich do konca. Táto aktivita bola realizovaná vďaka podpore Fondu na podporu umenia (projekt  Knižnica - priestor na zábavné získanie vedomosti a upevňovanie zručnosti“). Popoludní si deti zo Stružielky užili stretnutie s netradičnými návštevníkmi knižnice – psíkmi. V rámci canisterapie sa učili ako sa k havkom správať, ako ich hladkať, ako sa s nimi hrať. Podvečer letná čitáreň knižnice ožila divadelným predstavením Detského a mládežníckeho divadelného súboru Eva s názvom Guľko Bombuľko. Najmenší čitatelia sa tešili z príbehu i zábavných momentov, ktoré v ňom vznikli. 

Utorok Canisterapia pre Struzielku

Stretnutia so spisovateľmi – tak začal program v stredu. Študenti stredných škôl mali možnosť diskutovať v jednotlivých skupinách s kysuckými autormi Jozefom Marcom, Evou Faktorovou a tiež dvojicou Marcelou Podmanickou a Jaroslavom Veličkom. Popoludní sa dve desiatky spisovateľov, ilustrátorov a fotografov z Kysúc stretli na spoločnej besede Autori v knižnici s verejnosťou a netradične sa predstavili známi s menej známymi a začínajúcimi autormi.

Streda autori v kniznici

Štvrtok bol venovaný odbornej verejnosti – knihovníkom z regionálnych, krajských, špeciálnych i školských knižníc. Na seminári Optimálna knižnica 6, ktorého realizáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (projekt Kysucká knižnica v Čadci otvorená pre všetkých) sa diskutovalo najmä o rozprávkach. Zároveň sa konalo stretnutie bibliografov a katalogizátorov žilinského kraja s pracovníkmi SNK pod názvom Spolu pre literatúru. Najaktívnejším knihovníkom regionálnych knižníc boli odovzdané ocenenia za aktívne pôsobenie v minulom roku. Popoludní bol počas malej slávnosti do Kysuckého literárneho panteónu uvedený dlhoročný riaditeľ experimentálnej Okresnej knižnice pán Miroslav Golis. Príjemným spestrením pre všetkých návštevníkov bol Kysucký remeselný minitrh na parkovisku knižnice, kde svoje výrobky prezentovali šikovní Kysučania.

Piatkový slávnostný program Knižnica – miesto pre všetkých zakončil oslavy 100. výročia. Stretli sa bývalí i súčasní pracovníci, hostia a priatelia. Program spestrila sopranistka Kristína Zbončáková v korepetícii Zuzany Srogončíkovej. Medzi účinkujúcimi boli aj deti, ktoré sa úspešne zúčastnili súťaží organizovaných knižnicou a spisovateľka Marta Harajdová, ktorá hovorila o svojej ceste do Literárneho klubu Oáza. Bol odprezentovaný dokument spracovaný Detským a mládežníckym divadelným súborom EVA o histórii a súčasnosti knižnice.

Podpredseda ŽSK Peter Weber odovzdal po svojom príhovore riaditeľke knižnice Kataríne Borisovej ocenenie Litteras Memoriales, z rúk predsedu Spolku slovenských knihovníkov a knižníc Jána Šimka prevzala Pamätný list. Prihovorili sa aj primátor mesta Čadca Matej Šimášek, poslanec NR SR a spisovateľ Ján Podmanický, prezidentka Slovenského centra PEN a členka Kysuckej kultúrnej nadácie Mária Bátorová a predsedníčka Obce Slovákov v Karvinej Vilma Krňávková.

Pri tejto príležitosti knižnica vydala publikáciu „100 rokov knižnice v Čadci a jej miesto v regióne Kysúc“. K jej vydaniu prispeli samosprávy regiónu, ktoré majú obecné či mestské knižnice a Kysucká knižnica v Čadci je pre ne metodickým strediskom. „Bez spolupráce by sme nemohli vydať túto knihu, nemohli by vzniknúť dôstojné oslavy tohto významného jubilea a nemohla by snáď ani sto rokov fungovať táto významná inštitúcia. Tú celé tie roky tvorili a stále tvoria v prvom rade ľudia, ktorým musíme poďakovať za ich obetu, ochotu a námahu,“ uviedla vo svojom príhovore okrem iného riaditeľka knižnice Katarína Borisová. Táto publikácia bola symbolicky vložená do fondu knižnice knihovníckym „hadom" súčasnými zamestnancami, pričom spoločne jednohlasne vyslovili želanie: „Aby knižnica mala veľa čitateľov a aby bola miestom pre všetkých.“

Počas celého týždňa mohli návštevníci knižnice stráviť chvíle pohody v pripravenej literárnej kaviarni, zhliadnuť zaujímavé výstavy. Fotografie a dokumenty z histórie knižnice mapoval súbor Knižnica v čase, výtvarné diela neprofesionálnych výtvarníčok – zamestnankýň knižnice Scarlett Ďurnej, Janky Mudríkovej a Moniky Krkoškovej pod názvom Knihovníčky – výtvarníčky sprevádzali čitateľov a návštevníkov v hale a prezrieť si mohli i výstavu publikácií z nášho regiónu pri príležitosti 780. výročia 1. písomnej zmienky o tomto regióne Kysuce v knihách ukryté.

Kysucká knižnica v Čadci vyjadruje veľkú vďaku všetkým partnerom a sponzorom, ktorí pomohli pri prípravách podujatí. Bez ich podpory by nebolo možné takto dôstojne osláviť jej významný míľnik. Zároveň ďakuje všetkým, ktorí sa stali súčasťou podujatí v rámci týchto osláv.

Kysucká knižnica v Čadci

Fotografie: Jaroslav Cabadaj, Zuzana Bobčíková

Knižnica je v 100% majetkovom podiele ŽSK.

vyrobil: CB Media, s.r.o.